Stelhet och inskränkt rörlighet

Stelhet och inskränkt rörlighet i rygg och nacke behöver inte betyda en strukturell skada, utan beror snarare på spända muskler och stela leder – ofta från ett sittande eller statiskt arbete. Stelheten kan även komma från för lite eller för tung träning, korta muskler och generellt dålig rörlighet. Oftast kommer stelheten över en längre period och kan ta tid att återställa till det normala. Stelhet behöver inte innebära smärta, men försvårar ofta vardagen. Ofta är man stelare på morgonen innan muskler och leder har kommit igång, eller efter en längre tids sittande på arbete eller resa.

 

Stelhet och muskelspänningar i nacken är väldigt vanligt förekommande, framförallt hos kontorsarbetare. Ofta kommer spänningar på grund av stress, dålig ergonomi eller att nacken är framåtlutad över dator/mobil över längre perioder. Även dålig syn, dålig sovställning eller för lite motion kan bidra till spänningar och stelhet i nacken. Ofta ger spänningarna upphov till huvudvärk. Naprapaten hjälper dig att återställa nackens funktion och släppa på eventuella muskelspänningar och muskelknutor.

 

Vid stelhet i ryggen är det viktigaste att förändra något i arbete eller fritid, men också ta hjälp av en terapeut som kan lösa upp muskler och förbättra rörligheten i lederna. Ofta behövs regelbunden träning och/eller behandling för att bibehålla rörligheten. Stelhet över en längre tid kan öka risken för artros eller andra ledbesvär. Ju snarare du tar tag i besväret, desto lättare är det att bli återställd. Vi hjälper dig gärna!