Spänningshuvudvärk

(och/eller yrsel)

Spänningshuvudvärk är den klart vanligaste orsaken till huvudvärk och drabbar större delen av befolkningen någon gång. Huvudvärken är oftast i samband med spänningar och smärta i nacke och axlar. Värken kan sitta var som i huvudet. Muskelspänningarna som ger huvudvärken kan komma från en eller flera muskler. Oftast är värken övergående, men om den inte ger med sig är det ofta bra att söka en naprapat eller massageterapeut.

 

Orsaken till spänningshuvudvärk varierar. Dålig sömn, ergonomi, vätskebrist är exempel på orsaker. Ofta en dov och tryckande värk som varar i timmar och kommer och går. Naprapaten hjälper dig att lindra besvären och ger tips om hur du kan undvika att huvudvärken kommer tillbaka.

 

Är spänningshuvudvärken väldigt intensiv kan den påminna om migrän men oftast utan aura.

 

Spänningsrelaterad yrsel är som man hör på namnet yrsel som kommer från spänningar i nacke och skuldra, oftast i samband med huvudvärk. Yrseln är ofta dov jämfört med kristallsjukan och kan mer kännas som lite groggy. De bakomliggande orsakerna kan vara samma som för spänningshuvudvärk (sömn, ergonomi, vätska mm).