Diskbråck

i rygg eller nacke

Diskbråck är en skada på någon av kroppens mellankotsskivor, även kallat diskar. Ett diskbråck kan ske i nacke, bröstrygg eller ländrygg där det sistnämnda är det klart vanligaste. Ett bråck i sig behöver inte ge några symtom och många har diskbråck utan att veta om det eller ha några som helst besvär. Ett bråck innebär att diskens inre kärna läcker ut och i värsta fall ger en reaktion på närliggande nerver, där tryck mot ischiasnerven är det vanligaste. Smärtan sprids då längs nervens utbredning och kan ge smärta i exempelvis lår, vad och fot, förutom den lokala smärtan i ryggen.

 

Diskbråck i nacken är inte lika vanligt som i ländryggen men kan vara än mer smärtsamt. Bråcket kan uppstå efter trauma eller uppstå spontant över en längre tid. Bråcket kan neurologiska besvär om det trycker på eller retar en nerv. Det ger oftast kraftiga smärtor ut i arm och hand som kan förstärkas av huvudrörelser

 

Diskbråck kan te sig som endast lokal smärta eller med besvär som domningar, svaghet och stickningar. Bråcket gör oftast att muskler i området går i kramp, ryggen låser sig och minsta rörelse kan ge en huggande känsla. Det naprapaten gör att är att återställa funktionen på lederna, minska muskelspänningar och ger dig tips och råd om hur du skall förhålla dig till smärtan. Ett bråck läker sig allt som oftast själv även om det kan ta månader innan man är helt återställd.

 

En diskbuktning är när diskens inre kärna trycker mot någon sida och påverkar nerv eller andra strukturer. Här finns det ännu inget bråck men kan ändå ge väldigt mycket smärtor. Genom behandling och övningar kan vi hjälpa kroppen att läka sig själv och förhindra att ett bråck utvecklas.